Citești? În secolul XXI? Am auzit de multe ori întrebările acestea și de fiecare dată m-au deranjat. Da, citesc și nu sunt singura. Deși unele persoane încă mustăcesc când se discută despre lectură, mie mi se pare că sunt din ce în ce mai mulți oameni care citesc. Am început să văd fete și băieți cu diferite cărți în brațe prin metrou, autobuz… chiar și pe scările rulante dintr-un mall (probabil era o poveste foarte captivantă) și nu pot niciodată să mă abțin să nu trag cu ochiul la titlu.
De ce citim?
Citim din curiozitate. Toți vrem câte ceva de la o carte. Ori că vrem să ne detașăm de lumea care ni se pare plictisitoare, ori că vrem să aflăm mai multe despre diferite culturi, tot dorința de cunoaștere e la bază. Mereu ne punem întrebări la care nu găsim răspunsul și ce mod mai potrivit există decât să punem mâna să citim ceva?
Asta credeam până acum ceva timp. Am citit de curând autobiografia lui Yeonmi Park (o refugiată din Coreea de Nord) și am realizat că lectura chiar este un mod de viață și că nu toți o fac din curiozitate, unii pentru a supraviețui. Atunci când nu ai acces la niciun fel de informație despre mai nimic din jurul tău o mare parte din viață, dar, mai târziu, ai norocul de a face rost, devii pur și simplu dependent și nu mai lași cărțile din mână („Devoram cărțile așa cum alții respiră oxigenul… Chiar dacă îmi era foame, cărțile erau mai importante decât mâncarea.”)
Unde găsim cei mai mulți cititori?
Am întrebat mai multe persoane unde se citește cel mai mult din lume. Mulți au răspuns că în Europa, prin țările nordice. La aflarea răspunsului corect, s-au putut observa priviri surprinse. Locul în care se întorc cele mai multe pagini este India, unde se citește mai mult de 10 ore pe săptămână. O durată impresionantă dedicată lecturii! Deloc surprinzător, următoarele poziții tot de țări asiatice sunt ocupate. Ce să mai, deja am înțeles unde se găsesc cei mai cititori oameni.
Dar în Europa?
Pe continentul nostru, țara cu cele mai multe cărți citite este nimeni alta decât frumoasa Republică Cehă. Da, probabil aici v-ați așteptat să spun ceva legat de Peninsula Scandinavă. Spre surprinderea persoanelor pe care le-am… interogat… o țară nordică, aceea fiind Suedia, ocupă locul al treilea în Europa, poziția a doua în clasament aparținând Rusiei. Totuși, noi europenii trebuie să ne mândrim că, deși nu suntem în vârful clasamentului mondial, tot ocupăm poziții bune, fapt care demonstrează dedicarea noastră pentru lectură.
Republica Cehă ca Republica Cehă, dar România cum stă la citit?
România este prima la capitolul lectură în Europa, dar, din păcate, la celălalt capăt al clasamentului, fapt care este foarte îngrijorător. Această poziție spune multe despre educația unui număr mare de români. Se pare că avem de așteptat o perioadă lungă de timp până vom vedea bibliotecile pline de oameni care citesc…
Lumea citește, chiar citește, dar pasiunea pentru lectură trebuie să fie transmisă mai multor persoane, deoarece, numărul cititorilor pe care îl vedem noi întâmplător este de multe ori mai mic decât al celor care nu au atins niciodată o carte.