V-ați gândit vreodată cum iau naștere poveștile necuvântătoare din proiectul Zece Muze? De unde provin ilustrațiile, cine le creează, ce scop au? Pentru început, vom afla cum au luat naștere primele proiecte îndrăgite din cadrul asociației.
Totul a început din dorința de a-i ajuta pe copiii participanți în proiectul Muse Over prin expunerea unui suport vizual și de a caracteriza clar personajele, pentru a înțelege mai bine personalitatea, portretul și dinamica acestora. Se spune că "o imagine valorează cât o sută de cuvinte", iar cu acest gând tipărit în minte a rămas echipa în ilustrarea manualului. Fiecare imagine încearcă să sintetizeze textul cuprins în manual, să atragă atenția copiilor, să sprijine învățarea practică și vizuală și să facă acest proces cât mai distractiv. Totuși, ilustrațiile create reprezintă un proiect "culinar", o prăjitură pregătită cu atenție de către echipa îndrăgită, construită detaliu cu detaliu, strat cu strat, care ar putea să existe și singure, dar au un ,,gust” mai bun împreună! Pentru că doar împreună (schița, conturul, culorile, luminile și umbrele), pot compune tabloul final, care ajunge să pună un zâmbet de satisfacție pe fețele artiștilor care au lucrat la el.
Am aflat cum se nasc ideile ilustratorilor de la Zece Muze. Totuși, este atât de ușor să faci parte dintr-o echipă magnifică de creatori care ne bucură privirile?
Trăim într-o societate în care timpul reprezintă ceea ce apreciem cel mai mult, mica oază de liniște care ne colorează programul zilnic, dar ilustratorii îndrăgiți nu depind de acest lucru. Organizarea timpului a fost cea mai mare provocare a echipei în cadrul acestui proiect, ele au reușit să balanseze viața profesională, participarea directă la învățarea cognitivă din școli, examene, cât și viața socială, prieteni, hobby-uri. Cum au reușit? Pentru început, s-au gândit la responsabilitatea pe care o au pentru viitorul educației în România, rolul acestora în schimbarea pe care și-o doresc. Lacrimile, reușitele, orele nedormite au constituit motivul luptei ilustratorilor.
Talentul este un atuu important în cariera necontenită de ilustrator la Zece Muze, dar ce mai contează? Cu siguranță, inspirația! Ea nu lipsește din momentele creative ale artiștilor și ne încântă sufletul de fiecare dată. Așadar, de unde provine?
Natura, copilăria, lectura reprezintă sursa de inspirație generală a oamenilor, dar ilustratorii au găsit imaginea perfectă reprezentată de aceasta, provenită din energia pe care persoanele talentate o au asupra lor, opiniile pe care aceștia o au asupra creațiilor contând cel mai mult. Ilustrațiile reprezintă frânturi din sufletul fiecărui artist, bucăți de imaginație care reușesc să emoționeze fiecare privire. Învățarea constantă și simțul cugetat al perfecționismului contează, în gândul echipei, cel mai mult.
Indiferent de autor, ilustrațiile reprezintă oglinda sentimentelor creatorilor acestora care încearcă să transmită mesajul important al realității în care ne aflăm - descrierea exactă a personajelor și a lumii din care fac parte. Astfel, ce impact au creațiile asupra persoanelor?
Definiția portretelor desenate este de a ajuta cititorul în a înțelege aprofundat mesajul textelor informative sau literare, dar în realitate ilustrațiile au devenit modalitatea prin care poți exprima adevărata imagine a dorinței de învățare vizuală. Așadar, acestea au ușurat procesul de învățare, ba mai mult, i-au motivat pe cititori să exploreze universul creat de echipă, făcându-i să lucreze cu drag la engleză. Toate personajele au fost create cu grijă, copiii fiind hipnotizați de puterea cromatică a poveștii acestora și universul drăgălaș în care se află. Dorința de a schimba percepția persoanelor în legătură cu sistemul educațional din România a devenit realitate, iar, așa, sufletele ilustratorilor se umplu de bucuria inimaginabilă a inspirației, făcându-i să creeze noi proiecte, în viitor.
Credeți că interviul s-a sfârșit? Cele patru fete talentate au un mesaj pentru toți cititorii care urmăresc blog-ul Zece Muze:
Niciodată nu este prea târziu să descoperi ce-ți provoacă zâmbetul, în fiecare zi. Încurajați copiii, tinerii, chiar persoanele de toate vârstele, să-și urmeze visul, chiar dacă pare a fi un drum considerat ,,neconvențional”. Protejați-i pe cei care îndrăznesc să viseze spre orizonturi diferite, nu le rupeți aripile, ci fiți alături de ei, îndrumați-i, mângâiați aceste aripi și ajutați-i să zboare. To those who need to hear this: don’t shrink yourself to fit into a box of expectations that society has created for you. Stay true to yourself, you’re precious enough as you are!