powered by global changemakers
Vești bune din școlile noastre

Autor: Rareș Vlasie

 Înainte să începem, mulțumesc echipei 10 muze pentru șansa de a mă reîntoarce în spatele unei pagini scrise. Pentru cei ce nu mă cunosc, sper ca acest articol și următoarele să ne facă să ne apropiem cât mai mult.

Recunosc că ideea inițială a acestui articol diferă foarte mult de ce vă voi prezenta de fapt. Am căzut în capcana prezentată de cartea “Factfulness” de Hans Rosling. Pentru cei care nu au citit-o, ea prezintă cum oamenii vor presupune mereu că lucrurile sunt mult mai rele decât sunt. Așa am pornit și eu gândindu-mă la IT în mediul educațional din România. La momentul la care am fost eu elev și mai târziu student era o lipsă incredibilă de materiale și resurse de la laptop-uri, la programe și inclusiv materiale de învățare, dar acum nu mai este cazul. Permiteți-mi să vă aduc în această zi de luni doar știri pozitive, chiar din școlile din țara noastră.

Veștile bune încep cu o coordonare europeană. În 2019 și România a intrat în grupul țărilor în care Informatica și materiile conexe se predau încă de la gimnaziu. Se poate spune că mediul nu era neapărat pregătit dar a prins din urmă foarte repede. Noul curriculum de Informatică și Tic de gimnaziu a fost realizat complet și a dus la o serie consistentă de schimbări și în materia de liceu, indiferent de specializare. 

La gimnaziu, actualii elevi învață fie prin joc fie prin învățare orientată pe proiect despre siguranța pe internet, modelare 3D și chiar algoritmi încă din clasa a 6-a. Cu aceștia din urmă eu unul nu m-am întâlnit decât pe sfârșitul clasei a 9-a. Modul în care lucrurile iau amploare la gimnaziu este le fel de impresionant. Asa cum prezinta lucrurile niste comunicate de presă din 2019 de pe site-ul ministerului educației, aceasta mișcare a încurajat mulți profesori să facă o conversie profesională pentru a preda și Informatică și /sau TIC. Profesori de Matematică, Fizică sau Chimie și-au adăugat aceste materii mai noi la portofoliu în toată țara. 

La liceu schimbările propuse au fost mai dramatice dar au venit mai mult din interior. Capitolele din programă nu s-au schimbat atât de mult dar conceptele au fost predate mult mai în profunzime. Elevii de liceu de la specializarea matematica-informatica învață acum despre algebra booleană, de la arbori la arbori binari de căutare inclusiv și pe sfîrșit de liceu ajung chiar sa lucreze cu clase. Eu unul sunt plăcut surprins intrucat toate acestea sunt concepte pentru care am avut nevoie de restanțe să le înțeleg. Mă entuziasmează atat de tare sa aud cum elevii de acum nu se vor mai izbi atat de dur de dilemele studentilor de acum 4-5 ani. Cred că este cea mai adevărată dovadă de progres și unul dintre motivele pentru care îmi doresc sa reiau cariera mea de profesor.

Cum lucrurile au mers mână în mână, noi lecții au însemnat și aparatura nouă. Deși acesta este un plan pe care sistemul nostru avansează mai încet, România a început o modernizare de amploare la nivel de țară. Înainte de pandemie, laboratoarele de Informatică și TIC iși inlocuiau laptopurile și desktop-urile. Adevărat că in aceasta privintă, pandemia a schimbat dinamica lucrurilor. Cum elevii au trebuit să urmeze cursurile de acasă iar majoritatea nu dețin un laptop sau un calculator personal, ministerul educației a făcut diverse parteneriate pentru a le oferi diverse device-uri mobile. Produsul preferat a fost o tabletă ce avea să fie dată, în mod oficial, fiecărei familii în nevoie. Distribuția lor a lăsat de dorit după cum am auzit toți la știri, colegi sau rude încă la scoală. Cred ca este ușor să judecăm acest lucru dar înainte să o facem prea drastic, trebuie să admitem că ne aflăm într-o situație excepțională pentru care nu eram pregatiti sub nicio formă. Propun cu ocazia asta să lăudăm mai mult ce se întâmplă decât să sancționăm ce nu.

Maniera în care se predau lucrurile acum va liniștii și va pregăti mult mai bine viitori studenți la informatică și nu numai. Nu toate job-urile tangențiale necesită și o diplomă de licentă in domeniu, in schimb absolvenții de liceu și de facultate vor fi mult mai pregatiti pentru acest sector hipercompetitiv al pieței muncii. 

Am ales Informatica în educație ca sursă a veștilor bune din ultima vreme pentru că este un subiect foarte aproape sufletului meu. Cu ocazia asta voi mai recomanda o dată cartea “Factfulness” de mai sus și voi reitera cateva idei din ea pe care eu le cred foarte potrivite la subiectul de astăzi. 

 Lucrurile tind să se îmbunătățească constant. Dacă nu vedem o schimbare în bine e din cauză că nu ne uităm unde trebuie. Doar pentru ca îmbunătățirile graduale nu sunt “știri” nu înseamnă că ele nu se întâmplă.

Voi încheia timpul nostru împreuna de astăzi sperând că v-am dat destule vești bune să atacați această săptămână cu mai multă speranță. Va aștept tot aici și data viitoare.

Scroll to Top