powered by global changemakers
Chiar poate muzica să vindece?…
Un scurt articol despre puterea de vindecare a muzicii.

Muzica este limba pe care o vorbim toți, prin intermediul căreia ne înțelegem mai bine și ne exprimăm mai ușor sentimentele pe care de multe ori ne-ar fi greu să le punem în cuvinte. De câte ori nu am ales o melodie care să rezoneze cu starea noastră de spirit, ne-am pus căștile în urechi și ne-am detașat de realitate? Sau de câte ori nu am trimis o melodie unei persoane dragi pentru că ne amintea de ea sau pentru simplul fapt că voiam să împărtășim acele sentimente? Cred că este cel mai frumos gest și ceea ce face ca muzica să fie modul în care sufletele noastre comunică.

Sufletul nostru vorbește prin muzică?

 Asta îmi place să cred. Este prea frumos ca să nu fie adevărat. Când ne e foame, mâncăm. Când suntem obosiți, ne odihnim. Ascultăm semnalele corpului nostru. Dar când simțim ceva sau când ne simțim într-un anume fel, ce facem?

Punem muzică. Și ce bine că există piese pentru orice stare de spirit. Poate de multe ori muzica nu ne dă răspunsuri, nu ne înveselește și nici nu ne alungă gândurile ce ne macină, dar simplul fapt că ascultăm ceva ce se potrivește perfect cu ceea ce trăim noi ne face să ne simțim înțeleși și ocrotiți, mai ales atunci când ne este greu să găsim o explicație rațională pentru emoțiile noastre la un moment dat. Nici nu este nevoie. În secolul vitezei, al tehnologiei, al stereotipurilor nerealiste, al relațiilor toxice, în care treptat oamenii devin niște „roboței”, nu ar trebui să uităm să ne mai îngrijim și de ceea ce ne face „oameni”: sufletul. Și de ce spun că muzica este limbajul sufletului? Pentru că este pură, este sinceră, nu ține cont de exteriorul rece, ci pătrunde mai adânc, acolo unde chiar avem nevoie de mângâiere.

Când rațiunea se îmbină cu simțirea...

Și oamenii de știință au recunoscut puterea vindecătoare a muzicii în repetate rânduri. Terapia prin muzică se numește meloterapie și este o practică cunoscută încă din Antichitate, când muzica era folosită pentru a da curaj oamenilor înainte de a pleca la luptă. De atunci și știința a avansat și s-a descoperit că muzica este capabilă să modifice undele cerebrale și frecvența cardiacă. Și puterile magice ale muzicii nu se opresc aici. Aceasta elimină pesimismul și melancolia, îmbunătățește calitatea somnului și creativitatea și reduce stările de stres și depresie. Prin meloterapie durerile și oboseala pot dispărea, deoarece muzica stimulează eliberarea unor hormoni numiți endorfine, cunoscuți și ca „hormonii fericirii”.

Sufletul este cel care „absoarbe” muzica și o transformă în interiorul organismului. Teoria a fost într-atât dezvoltată încât cercetătorii au ajuns să explice că și plantele, deși le lipsește sistemul nervos, sunt capabile să reacționeze în mod pozitiv la sunetul muzicii. Muzica clasică s-a dovedit a fi cea mai eficientă în procesul de terapie prin muzică, iar o oră de audiție pe săptămână poate scădea nivelul de cortizol din sânge, care crește mai ales în perioadele stresante. Bineînțeles, orice stil de muzică pe care îl îndrăgim poate avea același efect. Alte beneficii ale meloterapiei sunt: conturarea de trăsături pozitive ale personalității, facilitarea și dezvoltarea relațiilor de comunicare cu persoanele din jur, stimularea imaginației și a creativității și dezvoltarea simțului estetic.

Un barbat, privit de la spate, cu castile pe urechi, negre, geaca neagra, chhiozdan negru si parul din cap negru, ce se uita la un autobuz, intr-o statie.

Cum îmbinăm muzica cu celelalte activități?

Dacă ne dorim să ne facem un obicei din a asculta muzică măcar o oră pe zi, nu este neapărat nevoie să stăm într-un loc timp de oră și doar să ascultăm muzică. Este mai simplu și chiar mai eficient și mai recomandat să o includem în activitățile noastre cotidiene. Nu doar că ne vom simți mai bine din punct de vedere spiritual, dar muzica ne va ajuta și să fim mai productivi și ne va oferi acel boost de energie de care avem nevoie. Una este să speli vasele în liniște, alta este să le speli cu piesa ta preferată dată la maxim și cântând ca și când ești în turneul vieții tale. Sunt sigură că cei mai mulți dintre noi ascultăm (sau măcar obișnuiam să o facem) muzică în timp ce învățăm sau ne scriem temele.

Pentru mine, de exemplu, căștile sunt precum pixul sau caietul: nu mă pot apuca de teme fără ele. Poate că nu muzica mă ajută să îmi efectuez tema corect, dar faptul că ascult melodiile mele preferate face procesul mai plăcut și mai puțin epuizant sau plictisitor. Muzica lo-fi nu lipsește din playlist-ul meu de studiu. Este ritmată, dar nu gălăgioasă, este relaxantă, dar nu mă face să adorm. Mă ajută să mă concentrez și îmi oferă per total o stare de bine și un sentiment de productivitate, chiar și atunci când nu fac chiar mare lucru.

O domnisoara care sta cu un picior intins si cu celalalt picior pe un casetofon cu antena indoita.

Muzica ne înțelege.

Fie că avem inima frântă după o despărțire, fie că avem nevoie de motivație și inspirație pentru a lupta și a merge mai departe, fie că ne este dor de o persoană specială, de un loc sau pur și simplu suntem nostalgici cu amintiri fremătând în mintea noastră, muzica mereu va fi acolo să ne spună: „Sunt aici. Nu ești singur. Te înțeleg, prietene.” Există muzică pentru fiecare om, pentru fiecare suflet. Cuvintele sunt de prisos, pentru că muzica însăși transmite tot ceea ce nici creierul și nici inima nu ar putea procesa vreodată. Muzica vorbește de la sine și ne ușurează eforturile atunci când simțim că nu mai putem face față unor presiuni atât din exterior, cât mai ales din interiorul nostru.

Scroll to Top